top of page
Трієнале сценографії імені Данила Лідера: to continue

Трієнале сценографії імені Данила Лідера: to continue

четвер, 15 грудня 2022 р.

пʼятниця, 31 березня 2023 р.

Цього року «Трієнале», яке відбувається раз на три роки, святкує свій перший ювілей – п’яту виставку. 
З 28 жовтня по 13 листопада «Трієнале сценографії імені Данила Лідера» відбувалося у Будинку художника в Києві (куратор виставки Олег Татаринов), а вже далі виставка проклала свій шлях до Музею театрального, музичного та кіномистецтва України.

Запрошуємо 15 грудня о 16:00 на відкриття виставки «Трієнале сценографії імені Данила Лідера: to continue»

До експозиції увійшли роботи українських сценографів з різних міст України, і тих, які зараз працюють закордоном, переважно за останні три складні для українського театру роки. 
На виставці представлені макети сценічного рішення, театральні костюми, ескізи та плакати. 

В експозиції також представлені різні матеріали, пов’язані з творчою роботою Данила Лідера у театрі: оригінальні макети до вистав «Пора жовтого листя» та «Ярослав Мудрий», реалізовані в театрі імені І. Франка створені власноруч майстром.

Куратори виставки — Тетяна Руденко, Олег Татаринов, Ірина Зубченко.

Данило Лідер – видатний український художник-сценограф і педагог, який зробив великий внесок у розвиток професійної школи української сценографії, ставши одним із творців ідеї «дієвої сценографії» та виховав яскраву плеяду учнів, митців, які працюють по всій Україні та за кордоном. З його творчої лабораторії вийшли такі художники, які вже самі стали визнаними майстрами, як Володимир Карашевський, Ігор Несміянов, Марія Левитська, Сергій Маслобойщиков, Андрій Александрович-Дочевський, Наталія Рудюк, Андрій Романченко, Олег Татаринов та інші. 

 Емблемою виставки стали схематичні окуляри за малюнком талановитого художника Святослава Коштелянчука. Як учень Лідера, він віртуозно обіграв один з найзнаковіших творчих задумів свого вчителя, в якому на повну силу розкрилось філософське світобачення майстра – сценографічні розробки до вистави «Король Лір», де за допомогою концентричних прямокутників утворювалася безкінечна перспектива вселенської світобудови. 

В експозиції презентовано творчий доробок понад 30 українських сценографів різних генерацій та мистецьких напрямків і шкіл: Данило Лідер, Святослав Коштелянчук, Олена Богатирьова, Марія Левитська, Андрій Александрович-Дочевський, Ігор Несміянов, Віктор Бариба, Борис Бариба, Олексій Вакарчук, Катерина Корнійчук, Валентина Кузьмічова, Олексій Гавриш, Наталя Рудюк, Андрій Злобін, Ганна Іпатьєва, Богдан Поліщук, Оленка Поліщук, Вальдемарт Клюзко, Сергій Маслобойщиков, Андрій Романченко, Павло Босий, Олександр Лапін, Тетяна Гусєва-Ковтун, Даниїла Колот, Інесса Кульчицька, Олена Рикусова, Федір Александрович, Тамара Шелудько, Христина Корабельникова, Юрій Ларіонов, Петро Богомазов, Єлизавета Скурська, Олег Татаринов, Лариса Чернова, Тетяна Шерстюк, Микола Гончаров, Валерія Чемерис, Євгенія Березнєва, Юрій Холод.

 Данило Лідер вважав, що сценографічні виставки дають обмежене бачення того справжнього, що відбувається під час вистави, коли є актори і глядачі. Проте, ця проблема дуже легко вирішується. Враховуючи свіжість багатьох постановок, перше, що ви можете зробити після перегляду виставки – піти у театр.

У Музеї театрального, музичного та кіномистецтва України виставка триватиме до 14 лютого 2023 року.
Виставка відбувається у співпраці з Національною спілкою художників України.

bottom of page