top of page
Пошук

Музей ТМКУ оприлюднив сучасний сайт про життя і творчість Леся Курбаса



Cайт openkurbas.org презентує унікальну колекцію, яка містить тисячі пам’яток, серед яких оцифровані негативи, ескізи та документи, що дозволяють зрозуміти не лише минуле, а й сьогодення, основи якого були закладені 100 років тому. Вперше на одній онлайн-платформі зібрано таку цілісну колекцію матеріалів про найвідомішого українського режисера минулого століття.


Про проєкт «Open Курбас: цифрова колекція»


Театральний музей виходить за власні стіни й опиняється в кожному гаджеті завдяки сучасній онлайн-платформі Open Kurbas, створеній в межах проєкту «Open Kurbas: цифрова колекція». Музейні предмети тут можна розглядати в будь-який час, обмірковувати їх скільки потрібно, читати анотації та супровідні статті, дивитися відеолекції та відеореконструкції вистав, а також бути на зв’язку з музейними фахівцями й будь про що їх питати. Це майже сторічний досвід, яким музей прагне поділитися.


«Відтепер спадщина Леся Курбаса, що збереглася в колекції Театрального музею, доступна для всіх. Завдяки проєкту «Open Kurbas: цифрова колекція» Театральний музей не тільки знайомить аудиторію зі своєю колекцією, а й надихає на дослідження і створення нового знання про українське авангардне мистецтво. Ми віримо, що масштабне оцифрування та діджиталізація колекції музею відкриють культурну спадщину не лише для українців, але й для всього світу, а також створять нові можливості для вивчення театральної історії», — Ірина Дробот, директорка Музею театрального, музичного та кіномистецтва України.




Наразі онлайн-платформа працює у бета-версії українською мовою та доступна для вільного перегляду й досліджень. Творці проєкту продовжують працювати зі спадщиною Леся Курбаса та надалі наповнюють сайт.


Команда проєкту опрацювала 12 000 експонатів з колекції й підготувала до публікації близько 6000 експонатів зі збірки музею (документи, світлини, ескізи, афіші, програми, макети, костюми) та книги з бібліотеки Курбаса. Кожен музейний предмет містить інформацію (анотацію) про тип предмета, автора твору, час і місце, коли його створено тощо. На сайті також доступний пошук експонатів за різними категоріями (театри, фільми, дата, тип матеріалу), пошук за виставами та персоналіями також скоро буде доступний. Окрім оцифрованих експонатів, на сайті можна переглянути відеолекції, статті та реконструкції вистав, створені музеєм. Відтепер глядач — не пасивний споживач інформації, а повноправний дослідник, що може запропонувати нові інтерпретації українського авангардного мистецтва.


Онлайн-платформу створили за підтримки Українського культурного фонду в межах проєкту «Open Kurbas: цифрова колекція».

Познайомитися з платформою можна за посиланням — https://openkurbas.org. Найближчим часом сайт буде доступний і англійською мовою.


Творці проєкту «Open Kurbas: цифрова колекція» мають амбітні плани та планують і надалі працювати зі спадщиною Леся Курбаса разом з дослідниками театрального мистецтва й культурологами, іншими музеями та інституціями, а також знімати відеолекції про культурне життя України, український театр і кіно минулого століття, вистави Леся Курбаса та його сучасників.


Тож слідкуйте за оновленнями та відкривайте для себе колекцію Театрального музею!


bottom of page