top of page
Пошук

Проєкт #Театральний_музей_100



Розпочався 2023-й рік і, без перебільшення, це найскладніше та найтрагічніше новоріччя у новітній історії України.


Проте для нашого Музею цей рік є знаковим, оскільки наприкінці січня виповнюється 100 років, відколи у МОБі з ініціативи Леся Курбаса був організований Театральний музей!


«При “Мистецькому Об’єднанні Березіль” повстає перша спроба утворити театральний музей. Саме той театр, що найрішучіше поривав з традиціями старого дореволюційного театру, що незадоволений був із тих спроб європеїзації його, які робилися з 1917 року – саме цей театр усвідомив собі безперечну потребу зберігати пам’ять про те мистецтво, що непереможною силою нових умов уходило в минуле. У січні 1923 року обирає “Березіль” музейну комісію в складі акторів театру: В. Василька-Міляєва, Л. М. Гакебуш, Л. Сердюка, О. Швачка і П. Масохи. Не маючи спеціяльного приміщення, без ніяких коштів, взялася ця комісія за роботу і за три роки зробила вона дійсно таки надзвичайно багато для таких несприятливих умов. В одній великій кімнаті колишнього театру “Соловцов” та в двох маленьких при ній закамарках була виставлена чимала частка з тих трьох тисяч експонатів, що за три роки зібрати пощастило». [П. Рулін. « Український театральний музей. Завдання й перспективи»].


Звісно, про святкування ювілею Музею 30 січня у звичному форматі цьогоріч не йдеться… Але колектив музейників прагне відзначити таку поважну дату конференцією, виставкою, публікаціями, мистецькими заходами. В інтернет-просторі ми запускаємо проєкт #Театральний_музей_100, який буде висвітлювати вагомі події зі 100-річної історії Музею: виставки, формування колекції, наукові й мистецькі заходи, побудову експозицій, інституційні та структурні зміни.


Ми прагнемо познайомити наших друзів та підписників зі щоденним музейним життям.

Тож до зустрічі на музейних заходах та в соцмережах!

bottom of page