top of page
Пошук

В Кельні відбулося відкриття виставки «Український модернізм 1900-1930-ті роки і Дарія Кольцова»




У Museum Ludwig Köln в Кельні (Німеччина) 2 червня відбулося відкриття виставки «Український модернізм 1900-1930-ті роки і Дарія Кольцова» в межах виставкової серії «ТУТ І ЗАРАЗ». Урочистому відкриттю передувала пресконференція з організаторами та кураторами виставки.


Після завершення виставки «В епіцентрі бурі: модернізм в Україні, 1900-1930» у Національному музеї Тиссена-Борнеміса в Мадриді, цей проєкт помандрував у Музей Людвіга в Кельні. До проєкту додалися твори з приватних зібрань і з фонду Музею Людвіга, а також сучасна монументальна скляна інсталяція Дарії Кольцової про українську культурну спадщину та про те, як її захистити в умовах війни.


Виставка українського модерну зібрала близько 80 творів, які були створені протягом 1900-1930-х років та охоплює поліфонію художніх стилів і культурних ідентифікацій України на початку 20-го століття, розповідаючи про історію українських митців модерну, про їхні спроби різними шляхами відображати культурну ідентичність і самобутність. Серед творів 15 робіт з колекції Музею театрального музичного та кіномистецтва України — твори Вадима Меллера, Анатоля Петрицького, Олександра Хвостенка-Хвостова та інших українських митців.


Куратори: Костянтин Акінша (історик мистецтва, науковий співробітник коледжу ім. Макса Вебера Ерфуртського університету, засновник дослідницького проєкту Avant-Garde), Катя Денисова (історикиня мистецтва, докторантка Інституту мистецтва Курто, Лондон), Олена Кашуба-Вольвач (керівниця колекції мистецтва 19-20 століття Національного художнього музею України, Київ) та Юлія Бердіярова (кураторка Музею Людвіга).


Велика вдячність усім організаторам, кураторам, а також компанії Kunsttrans за фахову логістику й збереження творів!


Виставка триватиме в Музеї Людвіга з 3 червня до 24 вересня 2023 року.


Більше про проєкт можна прочитати за посиланням —




bottom of page