top of page
Пошук

Всеукраїнська науково-практична конференція “100 років в авангарді”

Відбулася ще одна музейна подія року, присвячена 100-річчю Українського театрального музею — науково-практична конференція “100 років в авангарді”.


Програму заходу було розширено присвятою ще одному знаменному ювілею — 100-річчю Мистецького об'єднання “Березіль”, який не вдалося відзначити минулого року через воєний стан. Однак це поєднання не є формальним, оскільки МО “Березіль” і театральний музей генетично пов'язані між собою, що неодноразово підкреслювалося й на цій конференції зокрема.


Участь у конференції взяли наукові співробітники МТМК України та інших музеїв, провідні мистецтвознавці, викладачі закладів вищої освіти. У першій частині конференції “Українському театральному музеєві — 100” прозвучали доповіді з різних аспектів історії та сучасної діяльності музею, що відкрили загалу минулі звершення у музейній справі і новітній доробок музейних працівників, в т.ч. фундаментальні результати дослідницької праці, що ґрунтується на документах з фондових колекцій Музею.


В різних ракурсах висвітлилася й історія МО “Березіль” в контексті загальноісторичних обставин. Окремі учасники конференції познайомили з досі невідомими матеріалами, що стануть цінним доповненням до історіографії “Березоля”.


Загалом наукове зібрання продемонструвало значущість, актуальність і невичерпаність питань історії та сьогодення музейної справи та багатовекторної діяльності МО “Березіль” для української культури. Всі зацікавлені зможуть ознайомитися з матеріалами конференції у збірнику, який плануємо опублікувати до кінця 2023 року.


Приємними сюрпризами, що доповнили програму конференції, стали дві події: нагородження Музею Золотою медаллю Національної академії мистецтв, яку отримала і представила присутнім директор Музею І. Дробот, та презентація фільму “Кава з Васильком”, створеного автором порталу “Театральна риболовля” Сергієм Винниченком з нагоди 130-річчя від дня народження видатного березільця і батька театрального музею.




bottom of page