top of page

четвер, 8 лютого 2018 р.

виставка «Чулан Василька. До історії створення Театрального музею»

8 лютого 2018 року відкрилася виставка «Чулан Василька. До історії створення Театрального музею». Архівна виставка-реконструкція демонструвала роки становлення Театрального музею в Мистецькому об’єднанні «Березіль», роботу Музейної комісії, представила перші надходження до колекції та історію експозиції.

Виставка відкрилася у однойменному просторі, який був започаткований раніше у 2017 році на першому поверсі Театрального музею.

Концепція створення простору пов’язана з історією музею, а саме з приміщенням, в якому було засновано музей та колекцію. «Чуланом Василька» березільці неформально називали кімнату без вікон і дверей, в якій Василь Василько та інші музейники зберігали новоутворену музейну збірку. У «Чулані Василька» згодом відбулася і перша музейна виставка в Мистецькому об’єднанні «Березіль» у 1924 році.

Зараз досить важко уявити, що Музей театрального, музичного та кіномистецтва України, фонди якого нараховують понад чверть мільйона пам’яток, а кількість співробітників налічує сімдесят осіб, колись розміщувався у невеличкій кімнаті, в якій «більше двох чоловік ніяк вміститись не могло» (зі спогадів Василя Василька, який у 1923-1926 роках очолював роботу музею). Проте кожне велике починання бере свій початок від креативної інновації, просування якої лягає на плечі справжніх фанатиків. Такими фанатиками в історії Театрального музею були члени музейної комісії Мистецького об’єднання «Березіль» на чолі з В. Васильком.

Створення виставкового простору «Чулан Василька» в Театральному музеї сьогодні важливе для збереження інституційної пам’яті. Занурення в тісноту «Васильківського чулану» дозволяє краще усвідомити широкі можливості, що має сучасний музей. Такий простір утворений для невеликих виставкових проєктів, зосереджених на дослідженні однієї пам’ятки або мистецького явища.

Під час відкриття виставки «Чулан Василька. До історії створення Театрального музею» було проведено мистецьку акцію «Музейний податок». До акції у цей день долучилися митці, які передали до музейної колекції свої твори, документи з особистих архівів. Серед учасників акції були Андрій Александрович-Дочевський, Наталя Рудюк, Ярослава Кравченко, Кіра Пітоєва-Лідер, Світлана Бурмістренко.

Важливою складовою експонування виставки стала серія зустрічей з науковцями музею під назвою «Жива історія музею». Було проведено 8 зустрічей, під час яких обговорювали науково-освітню роботу в Театральному музеї у 1970-х роках, створення постійної експозиції музею та філіалів, Музею Лисенка та Музею Марії Заньковецької, про перші міжнародні виставки у 1990-х роках та пошуки пріоритетів музейної роботи в різні часи. Відеозаписи зустрічей можна переглянути за посиланням bit.ly/3I4KfmH

Куратори виставки: Тетяна Руденко — головна зберігачка музею, Сергій Руденко — доктор культурології, художнє вирішення простору — сценограф Андрій Романченко.

bottom of page