top of page
Пошук

Більше 40 творів з колекції Театрального музею буде представлено на виставці «Футуромарення: Україна


6 квітня в Художньому музеї Kumu (Таллінн, Естонія) відбулося урочисте відкриття виставки «Футуромарення: Україна і авангард».

У відкритті виставки взяли участь очільники Міністерства культури Естонії, Художнього музею KUMU, Посол України в Естонії Мар’яна Беца, а також директори й представники музеїв-партнерів виставки. Під час відкриття із вітальним словом у відеозверненні також виступила перша леді України Олена Зеленська.

Виставка «Футуромарення: Україна і авангард» знайомить відвідувачів з понад 100 оригінальними роботами — картинами і малюнками, зразками графічного оформлення книжок й плакатів, театральними костюмами і декораціями, а також історичними фотографіями та відеоматеріалами. Крім того, в експозиції виставки представлені сучасні реконструкції, виконані в техніці вишивки, 3D-моделі, документальні кадри історичних «місць сили», а також дві мультимедійні інсталяції.

На виставці, зокрема, представлено більше 40 музейних предметів з колекції Музею театрального, музичного та кіномистецтва України: твори Олександри Екстер, Анатоля Петрицького, Бориса Косарева, Валентина Шкляєва, постери до вистав Мистецького об’єднання «Березіль», а також твори Вадима Меллера та його театральні костюми до вистав «Газ» в Мистецькому об’єднанні «Березіль» (1923) і «Небо горить» в театрі «Мистецтво дійства» імені Гната Михайличенка (1921) .

Виставка буде відкрита для відвідувачів Kumu з 8 квітня до 10 вересня 2023 року.

_______________________________________

Куратори: Ольга Мельник, Ігор Оксаметний і Вікторія Величко

Співорганізатор виставки: Мистецький арсенал

Виставку створено у співпраці з Музеєм театрального, музичного та кіномистецтва України, Національним художнім музей України, Дніпровським художнім музеєм, Харківським літературним музеєм, Національним центром Олександра Довженка, Національним науково-дослідним реставраційним центром України, Центральним державним архівом-музеєм літератури і мистецтва України, Харківським приватним музеєм міської садиби, Львівським музеєм історії релігії, Валентиною Костюковою.






bottom of page