top of page
Пошук

Наші унікальні музейні пам’ятки  у виставкових  залах Європи!


 

 



Виставка «Самовизначення: глобальна перспектива»


В Ірландському музеї сучасного мистецтва IMMA - Irish Museum of Modern Art триває виставка «Самовизначення: глобальна перспектива» / Self-Determination: A Global Perspective.

Ця виставка є однією з найбільших виставок в історії музею, вона розповідає про спільний досвід національних держав, які виникли після Першої світової війни, й досліджує роль мистецтва та митців у вираженні національної ідентичності, розбудові нації та державності.

Серед робіт, представлених на виставці, можна побачити 10 творів з колекції Музею театрального, музичного та кіномистецтва України.

Більше про проєкт «Самовизначення: глобальна перспектива» imma.ie/whats-on/self-determination-a-global-perspective/

Виставка триватиме до 21 квітня 2024 року.




 

Виставка «В епіцентрі бурі. Модернізм в Україні»

 

Відень — це четверте європейське місто, що показує виставку «В епіцентрі бурі. Модернізм в Україні».

 З 23 лютого австрійський музей Бельведер розповідає своїм відвідувачам про бурхливу та захопливу історію української культурної ідентичності. Серед робіт, представлених на виставці, 15 творів з колекції Музею театрального, музичного та кіномистецтва України

 Більше про виставку можна прочитати за посиланням  https://www.belvedere.at/en/eye-storm

Виставка триватиме до 2 червня 2024 року.

 


 

Виставка «Футуромарення: Україна і авангард»

 37 музейних предметів — афіш до вистав, костюмів й ескізів знаних українських митців Вадима Меллера, Олександри Екстер, Анатоля Петрицького, Бориса Косарева, Валентина Шкляєва — з колекції Музею театрального, музичного та кіномистецтва України можна побачити на виставці «Футуромарення: Україна і авангард» у FeliX Art & Eco Museum з 17 березня!

 На виставці відвідувачі можуть ознайомитися зі 100 оригінальними творами живопису та графіки, серед яких книжковий дизайн та сценографія. Експозицію доповнять документальні матеріали та відеоінсталяції «Поезомалярство» і «Наші 1920-і розстріляні у 2020-і».

 У 2023 році виставка «Футуромарення: Україна і авангард» була представлена в Художньому музеї KUMU у Таллінні (Естонія), а вже цього року вирушила у FeliX Art & Eco Museum в Дрогенбосі (Бельгія).

 Виставка у Бельгії триватиме до 8 вересня 2024 року.




 Міжнародна музейна виставка «Перехрестя: Швеція – Україна (1000 років)»

 

Це спільний проєкт двох країн, який розгорнувся в Музеї шведської армії (Armémuseum, м. Стокгольм), має показати багатовимірні українсько-шведські зв’язки впродовж тисячоліття — від доби вікінгів та Київської держави до сьогодення.

 На виставці представлено історичні артефакти з майже 30 культурних інституцій України та Швеції, зокрема оригінальні експонати з колекцій 16 музеїв, заповідників, бібліотек із різних регіонів України.

 Театральний музей також долучився до проєкту і надав для експонування бандуру кін. 18 століття.

 У Стокгольмі виставка триватиме до кінця 2024 року.




У Фінському музеї фотографії є епізод про Марію Заньковецьку.

 Запрошуємо українців відвідати Фінський музей фотографії (Kaapelitehdas Kaapeliaukio 3, G-rappu, 00180 Helsinki).

У музеї з’явився епізод про Марію Заньковецьку, який записаний  в аудіогіді для постійної виставки Фінського музею фотографії Etsin («Шукаю»).

Аудіогід можна також прослухати за посиланням - https://bit.ly/3ItyvdH, на Spotify та інших популярних подкаст-сервісах. Аудіогід можна прослухати українською: у Фінському музеї фотографії (Kaapelitehdas Kaapeliaukio 3, G-rappu, 00180 Helsinki), або за посиланням — bit.ly/3ItyvdH, на Spotify та інших подкаст-сервісах.

Музей запровадив безкоштовний вхід для осіб із українським паспортом.

 

 

bottom of page