top of page
Пошук

«Перехрестя: Швеція – Україна (1000 років)»




У Стокгольмі відбулося відкриття міжнародної музейної виставки «Перехрестя: Швеція – Україна (1000 років)»   

Цей спільний проєкт двох країн, який розгорнувся в Музеї шведської армії (Armémuseum, м. Стокгольм), має показати багатовимірні українсько-шведські зв’язки впродовж тисячоліття — від доби вікінгів та Київської держави до сьогодення.

Відкриття відбулося за участі Його величностість Короля Швеції Карла ХVI Густава та Її величності Королеви Швеції Сільвії, а також делегації з України — очільників українських музеїв й Міністерства культури та інформаційної політики України. У Стокгольмі виставка триватиме впродовж року.

 На виставці представлено історичні артефакти з майже 30 культурних інституцій України та Швеції, зокрема оригінальні експонати з колекцій 16 музеїв, заповідників, бібліотек із різних регіонів України. Театральний музей також долучився до проєкту і надав для експонування бандуру кін. 18 століття.

Авторами ідеї створення проєкту є генеральний директор Музею війни Юрій Савчук та очільниця Музею шведської армії Гелен Ронлунд. Ми вдячні організаторам виставки за розвиток культурної дипломатії та запрошення до участі в проєкті

Установи-організатори виставки:

Національний музей історії України у Другій світовій війні., Національні шведські музеї військової історії Armémuseum, Національні архіви Швеції Riksarkivet.

bottom of page