top of page
Пошук

«Мудрість, як зброя» нова виставка в Музеї Марії Заньковецької


В Музеї Марії Заньковецької триває виставка принтів сучасних художників "Мудрість, як зброя", присвячена 300-ччю Григорія Сковороди.

Його звали "українським Сократом" і "ходячою академією". Загадкова постать. Геніальний, перший філософ України, який, на мою думку, здійснив спробу Реформації і заклав філософські підвалини духовного відродження України. Весь час вчений задавався питанням: "Для чого ми живемо?" Критикував діяльність церкви за бездуховність обрядів, не визнавав необхідності "святих чудес" - для пізнання Бога, на його погляд, достатньо природних джерел, в яких Бог являє себе у всій повноті своєї сили. Щоб бути щасливим, вважав Сковорода, треба мати мир у душі і радість у серці, жити у злагоді з природою, займатися улюбленою справою, до якої лежить душа, адже це "воля Божа", що постійно перебуває у кожній людині. Такі прості істини, водночас, глибинні і змістовні... Життя за покликанням, за призначенням...самопізнання.

Образ Сковороди втілювало багато українських митців. Сучасні художники теж спробували передати світогляд і світосприйняття "мандрівного філософа" через колір, форму, символіку. До цього ж, автори встановили ще й вербальний контакт з глядачем і супроводили свої твори цитатами Сковороди і власними роздумами.

Роботи створені у напрямку символізму, а це цікавий, філософський стиль живопису.

Тенденція об'єднання науки і релігії вже існувала на початку XX ст., сучасний арт-проект оригінально розкриває злиття Мистецтва і Філософії.

У музейному просторі представлені копії робіт Олексія Малик, Зоряни Опанащук, Олени Якимової, Романа Романишина, Лесі Рось, Ольги Опанащук, Романа Опалинського, Дарини Єрьомки, Мирослава Ясінського, Андрія Будника, Миколи Грималюка, Олега Давиденка, Володимира Чорнобая, Ірини Данілів-Флінти.

Автор проєкту — Софія Каськун

Наукова консультація — Олена Рибка

Команда проєкту: Олексій Чекаль, Андрій Шевченко, Ігор Сальніков, Вікторія Темна, Мирослава Скіра.

Відповідальна за виставку — Жанна Маценко.

Виставка триватиме до 30 січня 2023 року в Музеї Марії Заньковецької (вул. Велика Васильківська, 121)

Графік роботи музею: вівторок-неділя з 10:00 до 17:00


bottom of page