top of page
Пошук

Музей святкує сторіччя!

15 лютого, на Стрітення, відбулось офіційне святкування 100-річчя Музею театрального, музичного та кіномистецтва України.


У музейних залах на ювілейному заході зустрілися театральна інтелігенція і музейники, митці і представники державної влади, гості і друзі музею.


У своєму привітальному слові директор музею Ірина Дробот ще раз нагадала історію становлення унікального театрального музею в Україні:


«Сто років тому, 30 січня 1923 року, в Мистецькому об’єднанні «Березіль» з ініціативи Леся Курбаса був організований єдиний музей, який зберігає історію українського театру, музики і кіно.


Але історія музею – це не тільки експонати. Це історія кількох поколінь музейників, які ретельно збирали і зберігали історію національного мистецтва протягом століття. На сьогодні в музейному фонді налічується понад 260 000 унікальних театральних експонатів, найбільша колекція народних музичних інструментів та збірка художніх робіт українських авангардистів. Все це ретельно збиралось, зберігалось та охоронялось.


І зараз перед нашим колективом стоїть відповідальна місія - попри всі перепони зберігати та надавати життя музейним предметами в екскурсіях, лекціях, нових виставках, міжнародних проєктах.


Для мене честь очолювати колектив музею: професіоналів своєї справи, невтомних ентузіастів, що впевнено прокладають дорогу музею до статусу національного та продовжують справу, розпочату авангардистами 100 років тому.


І я дуже сподіваюсь, щоб наш музей, який має 100-річну історію і який очолював реформатор українського театру Лесь Курбас, отримає статус національного».


До колективу музею з привітальними словами звернулися і представники влади: Ростислав Карандєєв, перший заступник міністра культури та інформаційної політики України, Вікторія Муха, голова постійної комісії з питань культури, туризму та суспільних комунікацій Київради, Ганна Старостенко, заступниця голови КМДА, Сергій Анжияк, директор Департаменту культури КМДА, які високо оцінили роботу колективу музею, підтримали ідею щодо присвоєння музею національного статусу і побажали колективу нових виставок, заходів і вдячних відвідувачів під мирним небом України.


За плідну та ефективну роботу Ганна Старостенко та Сергій Анжияк вручили колективу і окремим працівникам музею почесні грамоти та подяки від Департаменту культури.


З привітальним словом виступили й директори театрів та музеїв Києва, Національного реставраційного центру України, проректор Театрального інституту ім. Крапенко-Карого, представники НМАУ ім. П.І. Чайковського та інші друзі та гості музею.


На завершення відбувся невеличкий концерт художнього колективу ансамблю народної музики «Первоцвіт» Київського палацу дітей та юнацтва, з музичним вітанням від Київського відділення Національної Спілки театральних діячів України виступили заслужений артист України Віктор Кавун та студентка НМАУ Наталія Клюєва.


Колектив музею щиро вдячний за привітання і запрошує своїх друзів та відвідувачів до нових виставок та проєктів.



Фото з сайту КМДА



Більше інформації про святкування 100-річчя музею за посиланнями




bottom of page