top of page
Пошук

Історія різдвяного вертепу


13 січня о 15.00 у МТМК України ( Лаврська, 9, корп. 26) відбудеться сімейна різдвяна історія про український ляльковий театр – вертеп!


Ще донедавна в експозиції музею були представлені три унікальні скрині Сокиринського/Галаганівського (1770 р.), Куп’янського (1828 р.) і Славутського (1854 р.) вертепів з ляльками. Проте, з початком повномасштабної війна ці надзвичайно цінні скарби української нації зараз перебувають у більш безпечному місці.


Всі вертепи, що збереглися протягом століть, несуть у собі потужну енергетику. Вони нагадують про ті часи, коли глядачі збиралася на вертепну виставу, щоб у чергове послухати історію про те, як Діва Марія народила спасителя Ісуса Христа, жорстокий цар Ірод опинився у пеклі, а сміливий Козак-запорожець переміг усіх ворогів, – історію про одвічні людські цінності. Незважаючи на фізичну відсутність старовинних вертепів в експозиції – ви почуєте багато цікавих і важливих фактів про таке унікальне в історії українського і світового театру явища як вертепна вистава. Кожний показ вистави супроводжувався грою на музичних інструментах. Тому під час розповіді ви почуєте деякі інструменти у живому виконанні.


Важливо, що вертепна традиція, незважаючи на радянські заборони і утиски була майже безперервною, тому у колекції музею є і більш сучасніші вертепні скрині, зокрема, Межигірського (1923 р.) і Щегловського (1974 р.) вертепів. У 2007 році колекцію вертепів з ляльками поповнила скриня Київського міського театру ляльок, яка стала ще однією окрасою музейної колекції.


Вистава «Український вертеп» з’явилася на сцені театру у 1992 році, майже одночасно з відродженням української державності, та мала великий глядацький успіх. Вертеп у цій виставі наслідував традиції – дві сцени, дві дії, відомі персонажі. Разом із тим, залишаючи скриню в основному традиційною, постановники ( режисер – Сергій Єфремов і художниця Ірина Уварова) збагатили її новими можливостями, а до канонічних персонажів додали нових – сучасних. Саме цю скриню з ляльками протягом лише цієї події ви зможете побачити, роздивитися і отримати заряд різдвяного і водночас бойового настрою на весь наступний рік.


Лектори: Ірина Зубченко, Олена Кореняк


Вхід на подію за ціною музейного квитка


Друзі, нагадуємо, що вхід на територію Києво-Печерської Лаври, якщо Ви йдете на заходи нашого музею є абсолютно безкоштовним! При вході Вам не треба купувати квиток, а сміливо казати, куди і з якою метою Ви йдете!

Квитки Ви купуєте лише у касі музею!

bottom of page