top of page
Пошук

«Open Курбас: цифрова колекція» — новий проєкт Театрального музею



У Музеї театрального, музичного та кіномистецтва України майже за 100 років зібрана найбільша колекція пам’яток, пов’язаних з діяльністю Леся Курбаса — режисера-новатора українського театру початку ХХ століття. Проєкт «Open Курбас: цифрова колекція» відкриє можливість представити та популяризувати Україні й світові музейні предмети, що розказують про життя та творчість режисера.


Цей проєкт має на меті зробити колекцію Театрального музею доступною, а спадщину Леся Курбаса відкритою для всіх. Проєкт передбачає оцифрування предметів з музейної колекції та створення окремого двомовного (українська / англійська) сайту з багатофункціональною внутрішньою структурою.


У результаті оцифрування матеріалів буде створена цифрова колекція з доступом до неї у форматі 24/7. Це близько 6000 експонатів зі збірки музею та книги з бібліотеки Курбаса. Предмети матимуть текстовий супровід та пошук за різними категоріями. Значна частина цих предметів раніше не експонувалася, тож саме онлайн формат дозволить презентувати колекцію музею у найбільш широкому обсязі. На сайті з ними можна буде ознайомитися більш детально, збільшуючи деталі та гортаючи сторінки. Крім того, заплановано оцифрування великої кількості негативів на склі, що дозволить презентувати якісні зображення та оприлюднити менш відомі кадри. Об'ємні предмети (костюми та речі) будуть представлені у форматі 3D, що дозволить оглянути їх з різних ракурсів. Пошук за різними категоріями дозволить користувачам у зручному форматі переглядати електронні копії, а переклад англійською допоможе розширити аудиторію та популяризувати колекцію у всьому світі.


Тисячі фотографій та негативів, ескізів костюмів і декорацій, рукописів і документів, афіш та макетів до вистав доповнюватимуться відеолекціями, коментарями та статтями науковців і разом утворять потужний цифровий ресурс. Такий сайт стане унікальною онлайн-платформою для представлення творчості режисера Леся Курбаса на національному та міжнародному рівнях. Це дозволить студентам, науковцям, дослідникам та широкому колу користувачів, зацікавлених українським театральним мистецтвом, переглядати та використовувати предмети у своїх дослідженнях.


Проєкт реалізується за підтримки Українського культурного фонду.



Лесь Курбас — український театральний режисер-новатор XX століття, який своїми експериментальними виставами змінив уявлення про театр. За Курбасом театр – найвища мистецька форма – має синтезувати в собі усі існуючі мистецтва, як то: образотворче, музику, хореографію, кінематограф, пантоміму тощо.


Музей театрального, музичного та кіномистецтва України був заснований 30 січня 1923 року як театральний музей при Мистецькому об'єднанні «Березіль», яке очолював Лесь Курбас.

bottom of page